Ser do pizzy

Ser jest jednym z podstawowych składników, każdej pizzy. Bez niego właściwie żadna pizza się nie obejdzie. Niektóre osoby preferują nawet to niezwykłe danie wyłącznie z serem i przyprawami. Tylko jaki ser będzie najbardziej odpowiedni do pizzy? Który nada jej tradycyjny, oryginalny i niepowtarzalny smak?

Podstawowym serem dodawanym do pizz jest ser typu mozzarella. Powinien występować w każdej z nich. Liczne pizzerie mieszają go z innymi serami w rozmaitych proporcjach, ponieważ chcą uzyskać jedyny i niepowtarzalny, dostępny tylko u nich smak.

Ser do pizzy

Dostępne sery do pizzy

Na rynku możemy znaleźć wiele tzw. „serów do pizzy”, jednak nie są one godne polecenia, ponieważ zazwyczaj zawierają dużą domieszkę tłuszczy roślinnych. Niech nas nie zwiedzie ich niska cena. To, że ser zostanie upieczony nie znaczy, że możemy kupić najtańszy, bo jak myślą niektórzy i tak będzie smakować tak samo.

To nie prawda!

Każdy ser ma inny smak zarówno surowy jak i po upieczeniu. Ser do pizzy powinien być jak najlepszy aby samo gotowe danie zachwycało smakiem. Gatunek sera jest jednym z podstawowych czynników oddziałujących na całokształt smaku pizzy.

Ser w pizzy powinien być starty i dobrze schłodzony. Przechowujmy go w lodówce, bo dzięki temu zachowa on swoje właściwości smakowe i będzie łatwy do szybkiego rozprowadzenia na pizzy.

Przygotowując własną pizzę nie musimy ograniczać się do standardowej mozzarelli. Mamy szeroki wachlarz serów z całego świata do wyboru. Musimy jednak umiejętnie dobrać faktury i odnaleźć równowagę w smaku wszystkich składników naszej potrawy.

W pierwszej kolejności powinniśmy uzyskać informację czy dany ser podczas pieczenia straci swoje walory smakowe czy zyska.

Część serów podczas obróbki cieplnej wiele traci – gorzej pachną i smakują. Są także takie, które powinny się piec w określonej niezbyt wysokiej temperaturze i tylko przez określony czas. Powinniśmy więc poznać właściwości serów i wymagania związane z jego pieczeniem.

Rola sera

Jeśli naszym zamierzeniem jest aby ser odgrywał w kompozycji całej pizzy jedną z najistotniejszych ról pod względem smaku i aromatu, pozostałe składniki powinniśmy dobrać w taki sposób aby nie były zbyt wyraziste. Jeśli nasza pizza ma zawierać np. kiełbasę, powinniśmy zdecydować się na zastosowanie mocniejszego sera, o silniejszym aromacie, który mino tak wyrazistych dodatków wokół nadal pozostanie głównym aromatem pizzy.

Jeśli jesteśmy miłośnikami sera możemy stworzyć pizzę, w której kilka rodzajów sera uformuje nową nieznaną harmonię smaków. Wymaga to jednak od nas znajomości poszczególnych rodzajów sera oraz ich właściwości podczas obróbki termicznej, a także niewątpliwie odrobiny wyobraźni kulinarnej.

Polecamy

Diety odchudzające - znajdź dietę, która pomoże Ci schudnąć.

Zaradnakobieta.pl - portal z praktycznymi i ciekawymi poradami z wielu kategorii dla Pań.

Choroby-sezonowe.net - informacje na temat popularnych chorób sezonowych jak grypa, przeziębienie czy katar.