Pizza wiejska

Nazwa „pizza wiejska” przywodzi na myśl swojskie zapachy i smaki babcinej kuchni ze wsi. Zazwyczaj zawiera w swoim składzie świeże warzywa – pieczarki, cebule, paprykę, oliwki czy pomidory.

Poza tym dodaje się wędzony boczek oraz kiełbasę. Pizza ta jest z pewnością niezwykle sycąca i pożywna. Bogactwo składników umożliwia zjedzenie niewielkiego kawałka i odczucia sytości.

Pizza wiejska

Przepis na pizze wiejską:

Składniki ciasta:
2,5 szklanki maki
1 jajko
5 dag drożdży
szczypta soli
łyżka oleju

Składniki farszu:
15 dag cienkiej kiełbasy (swojska)
2 czerwone cebule
15 dag boczku wędzony, parzony
1 czerwona papryka
300 dag sera gouda
przyprawy ( bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, pieprz, sól)
100 dag pikantnego ketchupu

Przygotowanie:

1. Kiełbasę i boczek kroimy w cienkie plasterki i obsmażamy.

2. cebulę i paprykę kroimy w kostkę i blanszujemy na patelni razem z kiełbasą i boczkiem przez około 10 minut.

3. Ciasto rozrabiamy z letnią wodą .

4. Gdy wyrośnie formujemy je na blasze.

5. Smarujemy ketchupem.

6. Układamy farsz i przyprawy.

7. Na wierzch sypiemy starty ser.

8. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 15 minut.

9. Można także dodać dwa ząbki czosnku.

10. Smacznego!!!

Polecamy

Diety odchudzające - znajdź dietę, która pomoże Ci schudnąć.

Zaradnakobieta.pl - portal z praktycznymi i ciekawymi poradami z wielu kategorii dla Pań.

Choroby-sezonowe.net - informacje na temat popularnych chorób sezonowych jak grypa, przeziębienie czy katar.