Pizza wegetariańska

Ludzie są różni i wybierają dla siebie rozmaite wzorce żywieniowe. Pizza jest takim daniem, które dopasowuje się do potrzeb niemal każdego. Na cienkim czy grubym cieście możemy umieścić takie składniki jakie tylko nam odpowiadają, co czyni to danie niezwykle elastycznym.

Pizza wegetariańska posmakuje nie tylko zdefiniowanym wegetarianom, ale każdemu miłośnikowi warzyw i owoców. Jest ona całkowicie bezmięsna, mimo to niezwykle sycąca i przepyszna. Jej składniki są rozmaicie komponowane, często zależnie od życzeń klienta pizzerii.

Pizza wegetariańska

Przepis na pizze wegetariańską:

Składniki ciasta:
200g mąki
100ml ciepłego mleka
½ paczuszki drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżka oregano
1 łyżka natki pietruszki ( w formie przyprawy )
1 łyżka szczypiorku ( w formie przyprawy )
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka sproszkowanej cebuli

Składniki sosu:
1 cebulka
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
½ kostki bulionu warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka oregano
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka ketchupu
granulowany czosnek
sól
mąka ziemniaczana

Składniki farszu:
2 papryki
2 pomidory
10 suszonych śliwek
1 cebula ( pół czerwonej i pół białej )
20 dag tartego żółtego sera
orzechy nerkowca

Etapy przygotowania:

1. Ciasto - wymieszaj mleko ( temp. ok. 35°) z cukrem i drożdżami i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Przesiej mąkę i wymieszaj z przygotowanym mlekiem, dodaj sól i oliwę. W celu uzyskania lepszego smaku wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto ( można dodać 1-3 łyżki mleka).

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy jest już wyrośnięte wyrabiaj je jeszcze przez minutę i uformuj kulę. Wałkuj ciasto do otrzymania okrągłego placka o średnicy około 30 cm. i grubości kilku milimetrów. Placek ułóż na papierze do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min do wyrośnięcia.

2. Sos- pokrojoną cebulkę i czosnek podsmaż. dodaj odsączony sok z pomidorów i zagotuj. Po kilku minutach dodaj kostkę bulionową, oregano, ketchup i jeszcze 5 minut gotuj. Zmiksuj pomidory i dodaj do reszty – całość gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw czosnkiem granulowanym i solą. Mąką ziemniaczaną zagęść sos.( powinien być bardzo gęsty).

3. Farsz- pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na plastry. Cebulę obierz i pokrój w półplastry. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w paski. Orzechy lekko przyrumień na suchej patelni, następnie posiekaj nożem. Śliwki pokrój na połówki. Na posmarowanym sosem cieście rozsyp 2/3 sera, ułóż plastry pomidorów, a na nich pozostałe składniki, na wierzch reszta sera. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C (elektryczny 195°C) przez około 15-20 minut.

Polecamy

Diety odchudzające - znajdź dietę, która pomoże Ci schudnąć.

Zaradnakobieta.pl - portal z praktycznymi i ciekawymi poradami z wielu kategorii dla Pań.

Choroby-sezonowe.net - informacje na temat popularnych chorób sezonowych jak grypa, przeziębienie czy katar.