Pizza salami

Jedną z podstawowych pizz oferowanych przez pizzerie jest pizza salami. W jej skład wchodzi zwykle sos pomidorowy, ser, oregano oraz plastry salami. Mimo to oferowana jest często w różnych wersjach.

Dokładane są rozmaite inne składniki lub samodzielnie możemy wybrać swój ulubiony dodatkowy produkt. Zapoznaj się z naszą propozycją przepisu na pizzę salami i pamiętaj, że możesz ją „udoskonalić” zgodnie ze swoim gustem.

Pizza Salami

Przepis na pizze salami:

Składniki sosu:
1 cebulka
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
½ kostki bulionu warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ketchupu
1 łyżeczka pokrojonej natki pietruszki
sól
mąka ziemniaczana
czosnek granulowany

Składniki ciasta:
200g mąki
100ml ciepłego mleka
½ paczuszki drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oregano
1 łyżka granulowanego czosnku
1 łyżka natki pietruszki (w formie przyprawy)
1 łyżka szczypiorku (w formie przyprawy)
1 łyżka cebuli (w formie przyprawy)

Składniki farszu:
4 średnie pomidory
50g czarnych oliwek
150g sera mozzarella
150g salami
3 łyżeczki oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Przygotuj sos – podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj odsączony sok z pomidorów i zagotuj. Po kilku minutach dodaj kostkę rosołową, oregano, pietruszkę, ketchup i gotuj jeszcze 5 minut.

Pomidory zmiksuj dodaj do reszty i gotuj jeszcze około 10 minut. Dopraw czosnkiem granulowanym i solą. Sos zagęść mąką ziemniaczaną. (Sos można także wykonać ze świeżych pomidorów). UWAGA! Powinien być bardzo gęsty.

2. Przygotuj ciasto – mleko (temp. ok. 35°C) wymieszaj z cukrem i drożdżami i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Przesianą mąkę wymieszaj z przygotowanym mlekiem dodaj sól i oliwę. Aby uzyskać dobry smak dodaj przyprawy. Wyrabiaj ciasto aż stanie się elastyczne – w razie czego możesz dodać 1-3 łyżki mleka.

Włóż ciasto do miski, przykryj ścierką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Po zakończeniu wyrastania ugniataj je jeszcze przez około minutę i uformuj kulę. Wałkuj ciasto do momentu uzyskania okrągłego placka o średnicy około 30 cm i grubości kilku milimetrów. Ułóż placek na papierze do pieczenia i odłóż w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia.

3. Przygotuj farsz – pomidory zanurz na kilka minut w gorącej wodzie, ściągnij skórkę i pokrój w plastry. Ser pokrój w kostkę, oliwki poprzekrawaj na pół i usuń pestki. Pizzę posmaruj sosem, na powierzchni układamy cienko pokrojone salami, pomidory i oliwki. Następnie kładziemy ser i posypujemy oregano, solą i pieprzem. Równomiernie skrop oliwą.

4. Pizzę pieczemy w piekarniku do 250°C ( elektryczny 225 ) przez 12-15 minut.

5. Smacznego!!!

Pizza

Polecamy

Diety odchudzające - znajdź dietę, która pomoże Ci schudnąć.

Zaradnakobieta.pl - portal z praktycznymi i ciekawymi poradami z wielu kategorii dla Pań.

Choroby-sezonowe.net - informacje na temat popularnych chorób sezonowych jak grypa, przeziębienie czy katar.