Pizza Margerita

Pizza Margherita jest jedną z najpopularniejszych i najprostszych pizz. Zawiera niewiele składników- pomidory, plastry sera mozzarella oraz bazylie. Pierwsza tego typu pizza powstała podobno w 1889 roku gdy królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka razem z mężem (Margherita i Umberto di Savoia) przyjechała do Neapolu.

Miejscowy piekarz Raffaele Esposito na cześć monarchini przygotował specjalną potrawę – pizzę, w której kolory składników odpowiadały narodowym barwom Włoch. Pomidory – czerwień, ser mozzarella –biel oraz bazylia – zieleń.

Pizza Margerita

Wtedy od imienia królowej nazwano ją Margherita i do obecnych czasów nazywa się w ten sposób najbardziej popularną i najprostszą z pizz.

Przepis na pizze Margerita:

Czas przygotowania – 1h.
Poziom trudności – średni.

Składniki na około 4 porcje:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
woda
400g pszennej mąki
25g drożdży
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 serki mozzarella
3-4 pomidory (zależnie od wielkości)
krzaczek świeżej bazylii

Przygotowanie:

1. Do miski wsyp mąkę. W około 2/3 kubka wody rozrób drożdże, dosyp cukier i wymieszaj. Gotowy rozczyn wlej do mąki, dodaj oliwę i sól. Zagnieć ciasto. ( powinno stać się miękkie ale nie lepkie). Jeśli pojawi się problem z konsystencją możesz regulować twardość mąką lub wodą.

2. Ciasto odkładamy na bok na krótką chwilę. W między czasie kroimy pomidory i mozzarelle w plasterki i zrywamy listki z bazylii.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 250° C. Na płaską blachę wysypujemy odrobinę mąki. Ciasto wyjmujemy z miski i formujemy w rękach placek. Gdy jego utrzymanie staje się niemożliwe kładziemy na blasze i rozgniatamy na bardzo cienki placek – około 0,5 cm. Leniwi mogą użyć wałka – lecz to ingeruje w tradycje.

4. Placek smarujemy łyżką oliwy. Listki bazylii układamy równomiernie na placku zostawiając margines na brzegach- powinny one pokryć całą powierzchnię placka równomierną warstwą.

5. Na bazylii układamy ser. Na nim plasterki pomidora. Zwróć uwagę aby przykryć całą bazylię – w przeciwnym wypadku wyschnie w piekarniku i nie będzie dobrze smakować.

6. Wstawiamy pizzę do piekarnika. Piec na środkowej półce z grzaniem obustronnym bez nawiewu przez około 15 minut, lepiej jednak pilnować od 10 minuty.

7. Podawaj gorącą z włoskim winem.

8. UWAGA!!! Podczas pieczenia uważaj aby ser nie spływał z pizzy. Mozzarella będzie wydzielała serwatkę, która bez problemu spłynie na blachę i się przypali. W celu uniknięcia takiej sytuacji nie wkładamy pizzy do nie nagrzanego piekarnika (min.220°C) i nie układamy zbyt blisko brzegu sera – optymalny margines to 2cm.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!!!

Polecamy

Diety odchudzające - znajdź dietę, która pomoże Ci schudnąć.

Zaradnakobieta.pl - portal z praktycznymi i ciekawymi poradami z wielu kategorii dla Pań.

Choroby-sezonowe.net - informacje na temat popularnych chorób sezonowych jak grypa, przeziębienie czy katar.