Pizza Carbonara

Pizza Carbonara to odmiana pizzy, w której sos pomidorowy zastępujemy sosem na bazie śmietany. Standardowo zawiera ser, a także inne składniki. Biały sos na bazie śmietany nadaje jej niezwykły i niepowtarzalny smak. Jest oryginalną wariacją na cieście do pizzy.

Jeśli przejadły ci się już standardowe pizzę spróbuj czegoś nowego i zjedz Carbonarę z sosem śmietanowym. Możesz wykonać ją samodzielnie korzystając z naszego przykładowego przepisu. Może taka wersja trafi w twój gust i stanie się twoją ulubiona pizzą.

Pizza Carbonara

Przepis na pizze Carbonara:

Składniki ciasta:
200g mąki
15g drożdży
około 200ml wody
1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
1 łyżka cukru
szczypta papryki (słodkiej lub ostrej)
odrobina ziół włoskich lub do pizzy

Składniki farszu:
około 10 pieczarek
kilka plastrów szynki
przyprawa do pizzy
1 cebula
kawałek żółtego sera

Składniki sosu Carbonara:
50g wędzonego boczku
2-3 ząbki czosnku
2 jajka
sól
40g parmezanu ( świeży, w kawałku)
pieprz
2-4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka oliwy z oliwek
odrobina mąki do zagęszczenia

Etapy przygotowania:

1. Przygotuj zaczyn – pokrusz w miseczce drożdże, wymieszaj z cukrem i zalej około 180-200ml ciepłej (nie wrzącej) wody, zasyp odrobina mąki, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło. Mąkę połącz z papryką, solą i ziołami. Po zakończeniu wyrastania dodaj zaczyn do mąki, wlej oliwę i wyrabiaj na zwarte ciasto. Oprósz ciasto mąką i odstaw w misce, przykryte na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Pokrój boczek w małą kostkę i usmaż na chrupiąco na oliwie z oliwek. Gotowy zdejmij z patelni i odsącz na kawałku papierowego ręcznika. Na tym samym tłuszczu podsmaż drobno pokrojony czosnek.

3. Jajka, śmietanę, sól i pieprz ubij trzepaczką na pianę. Dodaj starty parmezan (ważne! – musi być świeży aby łatwo rozpuścić się w sosie). Otrzymany sos połączyć z czosnkiem i boczkiem i dokładnie wymieszać. Podgrzej sos na bardzo małym ogniu, aby rozpuścić parmezan, uważaj aby nie ścięły się jajka. Jeśli uznasz sos za zbyt rzadki możesz zagęścić odrobiną mąki.

4. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Rozłóż ciasto na blaszkach do pizzy, uzyskując cienki placek. Zawiń brzegi. Ułóż pieczarki, szynkę, cebulę, posyp przyprawą do pizzy, teraz zalej każdą z pizz połową sosu. Posyp sporą ilością żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200°C. Pieczemy 20-25 minut.

Polecamy

Diety odchudzające - znajdź dietę, która pomoże Ci schudnąć.

Zaradnakobieta.pl - portal z praktycznymi i ciekawymi poradami z wielu kategorii dla Pań.

Choroby-sezonowe.net - informacje na temat popularnych chorób sezonowych jak grypa, przeziębienie czy katar.