Pizza Capriciosa

Termin „capricciosa” oznacza „kapryśna”. Zwykle w pizzieriach w jej skład wchodzą szynka, pieczarki, papryka i oliwki. Jednak ze względu na jej „humorki” ten rodzaj pizzy nie ma ściśle określonego składu, dzięki czemu możemy przygotować ją z produktów na które mamy w tej chwili ochotę lub takich, które zwyczajnie mamy pod ręką.

Możesz wymyślić własną pizze, dodając do niej swoje ulubione składniki i nazywać ją Capricciosa. W naszym przepisie podamy Ci przykładowy skład farszu, jednak masz tu szerokie pole do popisu i możesz stworzyć coś bardzo oryginalnego.

Pizza Capriciosa

Przepis na capricciosa:

Składniki na ciasto:
- 15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie aktywnych suchych drożdży
- 2 - 2,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki letniej wody (150 ml)
- 1 łyżeczka soli
- oliwa do wysmarowania blaszki

Skład przykładowego farszu:
sos pomidorowy
wędzony boczek
szynka
pieczarki
suszone pomidory
cebula
czosnek
tarty żółty ser
sól, pieprz, oregano, bazylia
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Przygotuj rozczyn – drożdże wkładamy do małej miski, dodajemy połowę letniej wody i mieszamy delikatnie do rozpuszczenia. Miskę odstawiamy na 10-15 minut. Na powierzchni powstanie piana. Przed dodaniem rozczynu do ciasta jeszcze raz mieszamy.

2. Przygotuj ciasto – mąkę wsypujemy do dużej miski i dodajemy sól. Robimy w niej dołek i wlewamy w niego rozczyn z drożdży oraz pozostałą letnią wodę. Całość wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszaj tak długo aż sypka mąka niemal całkowicie zniknie.

3. Wyrób ciasto – uciśnij ciasto aby nieco je spłaszczyć. Złap przeciwległy koniec i zawiń je krótko w swoim kierunku, następnie znów odsuń od siebie nasadą dłoni. Ruchami nadgarstków przysuń je w swoją stronę, zawiń przeciwległy koniec i obróć o 90° i znów odsuń od siebie. Te ruchy kontynuuj najdelikatniej jak tylko potrafisz przez około 7-8 minut. Gdy ciasto stanie się już sprężyste i przestanie kleić się do blatu i rąk, podnosimy je do góry i kilkakrotnie uderzamy nim o powierzchnię blatu. Gotowe ciasto ma być gładkie i elastyczne. Pod powierzchnią widoczne powinny być pęcherzyki powietrza a uciśnięte ciasto powinno wracać do wcześniejszego kształtu.

4. Wyrobione ciasto przekładamy do dużej i czystej miski i przykryć ściereczką. W czasie wyrastania ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Sprawdzamy to w następujący sposób: wkładamy palec w ciasto i jeśli pozostanie odcisk – ciasto jest gotowe.

5. Po zakończeniu wyrastania ugniatamy ciasto przez minutę na lekko oprószonym mąką blacie.

6. Ciasto dzielimy na tyle kawałków ile zamierzamy upiec pizz.

7. Za pomocą wałka lub rąk nadaj mu odpowiedni kształt. Nasadą dłoni i palcami rozciągamy ciasto aby nadać mu okrągły kształt.

8. Na koniec palcami wykonujemy brzeżek wokół pizzy, aby nadzienie nie wyciekało w czasie pieczenia.

9. Przełóż placek na wysmarowaną tłuszczem blachę.

10. Zostaw ciasto na 10 minut na blasze po czym rozpocznij nakładanie nadzienia.

11. Nałóż farsz – najpierw rozsmarowujemy sos pomidorowy na całej powierzchni pizzy; następnie układamy pozostałe składniki, na wierzch ser. Całość zraszamy łyżką oliwy z oliwek.

12. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250°C ( z termoobiegiem ) przez 15-20 minut.

13. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Możesz samodzielnie wykonać sos czosnkowo- koperkowy:

Skład:
kilka łyżek jogurtu naturalnego
100g serka śmietankowego
garść posiekanego koperku
odrobina przyprawy jarzynki
2 ząbki czosnku ( wycisnąć )

Mieszamy wszystkie składniki do utworzenia płynnej lecz lekko gęstawej konsystencji i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!!!

Polecamy

Diety odchudzające - znajdź dietę, która pomoże Ci schudnąć.

Zaradnakobieta.pl - portal z praktycznymi i ciekawymi poradami z wielu kategorii dla Pań.

Choroby-sezonowe.net - informacje na temat popularnych chorób sezonowych jak grypa, przeziębienie czy katar.