Pizza Capri

Pizza Capri stanowi kolejną odmianę tego jednego z najpopularniejszych na świecie dań. W jej skład wchodzą dwa rodzaje papryki – zielona i czerwona, owczy ser, ser do zapiekania, szynka, salami, cebula, pieczarki oraz oregano.

Prawdopodobnie w pizzeriach znajdziemy wiele odmian pizzy o takiej nazwie. Jednak podane powyżej składniki są najczęściej spotykane. Zapraszamy do skosztowania pizzy Capri według naszego przykładowego przepisu.

Pizza Capri

Przepis na pizze capri:

Składniki ciasta:
10g drożdży
200g mąki
½ łyżeczki cukru
6 łyżek oleju
½ filiżanki lekko ciepłego mleka
½ łyżeczki soli

Składniki farszu:
50g salami
100g gotowanej szynki
100g pieczarek
2 papryki (zielona oraz czerwona)
1 cebula
50g sera do zapiekania
50g sera owczego
1 łyżeczka suszonego oregano

Składniki sosu:
100g przetartych pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
5 listków bazylii ( lub1 łyżeczka suszonej bazylii )
4 gałązki oregano (lub 1 łyżeczka szuszonego oregano )
mielona papryka
sól
pieprz

Etapy przygotowania:

1. Ciasto - do miski wsyp mąkę i zrób w niej dołek. Do dołka włóż pokruszone drożdże, cukier oraz sól. Powoli dodawaj mleko, mieszając drożdże, na koniec dodaj olej. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut do uzyskania gładkiej, elastycznej konsystencji. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ugniataj jeszcze przez chwilę, następnie rozwałkuj ciasto na natłuszczonej blasze lub na formach do pizzy. Odstaw na 10-20 minut do wyrośnięcia.

2. Sos - wymieszaj przetarte pomidory z oliwą z oliwek, dodając około ½ filiżanki wody. Mieszaj do momentu gdy olej przestanie błyszczeć. Czosnek obierz i pokrój drobniutko, świeże oregano i bazylię dokładnie posiekać i wymieszać wszystko z sosem. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką.

3. Farsz - na cieście rozsmaruj sos. Na wierzch ułóż gotowaną szynkę, salami, pokrojoną w paski paprykę, pokrojonymi w plasterki pieczarkami i cebulą. Posyp żółtym serem do zapiekania. Ser owczy ułóż na samej górze.

4. Pizzę pieczemy 30-45 minut w temp 180- 200 °C. Około 5 minut przed zakończeniem pieczenia posyp pizzę oregano.

Polecamy

Diety odchudzające - znajdź dietę, która pomoże Ci schudnąć.

Zaradnakobieta.pl - portal z praktycznymi i ciekawymi poradami z wielu kategorii dla Pań.

Choroby-sezonowe.net - informacje na temat popularnych chorób sezonowych jak grypa, przeziębienie czy katar.