Pizza Calzone

Calzone to swoista wariacja na temat pizzy. Wykonuje się go z ciasta takie samego jak pizzę, jednak wyglądem jej nie przypomina. Wygląda raczej jak duży pieróg. Nadzienie tradycyjne to ser mozzarella oraz pomidory i bazylia. Jednak odmian występujących pod tą nazwą jest wiele.

Pierożka calzone podobnie jak w przypadku pizz faszerujemy niemal wszystkim co lubimy i co tylko przyjdzie nam do głowy. Smak bardzo podobny do pizzy – jednak ciasto zapiekane z góry może stworzyć całkiem nowe obszary dla smakoszy. Aromatyczny i estetycznie wykonany „pierożek” skusi każdego.

Pizza Calzone

Przepis na Calzone:

Składniki ciasta:
mąka pszenna
1/3 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki oliwy z oliwek

Składniki farszu:
kula sera mozzarella
8-9 pieczarek
przecier pomidorowy
szynka
papryka – czerwona i zielona
½ cebuli
2-3 ząbki czosnku
tymianek
oregano
tarty ser do pizzy

Etapy przygotowania:

1. Ciasto - w małej misce połącz drożdże z cukrem, potem dodaj oliwę i dosypuj mąki aż rozczyn uzyska konsystencję gęstej śmietany. (jeśli okaże się za gęsty dodaj wody). Następnie odstaw go do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przelej rozczyn do dużej miski i dodawaj wodę i mąkę w proporcjach umożliwiających uzyskanie gładkiego, elastycznego ciasta. Możesz doprawić ciasto pieprzem czosnkowym lub odrobiną gałki muszkatołowej. Gotową kulę ugnieć około 300 razy i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy będzie już odpowiednio pulchne i miękkie rozwałkuj je na okrągłej blaszce i odstaw na 10-20 minut do wyrośnięcia.

2. W międzyczasie w osobnej misce dopraw przecier pomidorowy – sól, pieprz, bazylia.

3. Przygotowany sos rozsmarowujemy na przygotowanym cieście.

4. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę, mozzarellę w cienkie plastry.

5. Składniki układaj na połowie placka, warstwami: mozzarella- tarty ser- pieczarki- szynka- papryka- cebula- czosnek- przyprawy- mozzarella. Powtarzaj je aż do wyczerpania składników.

6. Możesz także dodać ulubiony sos do każdej warstwy, np. czosnkowego lub pikantnego, lub wariacji ze składnikami. Pamiętaj jednak aby ilość składników dostosować do średnicy pizzy oraz o pozostawieniu marginesów,

7. Gdy ukończysz nadziewanie złóż pizzę na pół i dokładnie zlep brzegi. Możesz je ponacinać dla ozdoby.

8. Powstałego pieroga z wierzchu posyp pieprzem.

9. Gotowe Calzone włóż do piekarnika rozgrzanego do 250°C i piecz przez około 20 minut. Jednak przed wyjęciem upewnij się nakłuwając pierożka czy farsz jest ciepły i sprawdź czy całość jest już odpowiednio zarumieniona.

Polecamy

Diety odchudzające - znajdź dietę, która pomoże Ci schudnąć.

Zaradnakobieta.pl - portal z praktycznymi i ciekawymi poradami z wielu kategorii dla Pań.

Choroby-sezonowe.net - informacje na temat popularnych chorób sezonowych jak grypa, przeziębienie czy katar.