Ciasto do pizzy

Ciasto do pizzy przybrało wiele form. W wielu miejscach przygotowuje się je w rozmaity sposób. Pizzerie ze względu na urozmaicone gusta swoich klientów oferują swoje pizze na różnej grubości cieście. Także wśród mrożonek znajdziemy różnego rodzaju bazy pod nasze ulubione składniki.

Jeśli zamierzamy przygotować to najbardziej znane na świecie danie w zaciszu naszej kuchni możemy oczywiście zakupić w sklepie tzw. gotowe spody do pizzy. Są one jednak stosunkowo grube, co nie każdemu odpowiada i bardzo mocno nasiąkają składnikami podczas pieczenia przez co stają się nieco „gumowate”.

Ciasto do pizzy

Z pewnością najsmaczniejsze okaże się ciasto przygotowane samemu. Mamy możliwość rozwałkowania go do takiej grubości jaką najbardziej lubimy i na pewno tak mocno nie nasiąknie. Na dobrze przygotowanym cieście rozsmarowujemy ulubiony sos i układamy pyszne dodatki i pyszne jedzenie gotowe.

Przepis na ciasto do pizzy:

Składniki:
1 ¾ szklanki mąki
¾ szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka oliwy z oliwek
15 g świeżych drożdży
¾ łyżeczki soli

Przygotowanie ciasta:

Przygotowujemy zaczyn z drożdży, wody oraz 2 łyżek maki. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu dodajemy do pozostałej mąki, oliwy oraz soli. Dokładnie mieszamy, po czym wyrabiamy przez kilka minut elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Po wyrośnięciu uderzamy przez parę minut w ciasto pięścią. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, brzegi zostawiamy nieco grubsze. Nanosimy ulubiony sos i układamy dodatki. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni.

Polecamy

Diety odchudzające - znajdź dietę, która pomoże Ci schudnąć.

Zaradnakobieta.pl - portal z praktycznymi i ciekawymi poradami z wielu kategorii dla Pań.

Choroby-sezonowe.net - informacje na temat popularnych chorób sezonowych jak grypa, przeziębienie czy katar.